Bon dia!
Aquest dimecres celebrem a casa la Castanyada i a més de menjar castanyes torrades, toca fer els típics panellets de la nostra terra. L’any passat ja vaig provar de fer-los i com que el resultat va ser molt bo, aquest any hi he tornat. Com que queden més bons si es mengen un dia o dos després d’haver-se fet, la massa la vaig fer diumenge i ahir dilluns els vaig posar al forn. Què us semblen? 🙂
Per si us voleu animar, són súper fàcils:
Ingredients:
Massa:
- 250g ametlla molta
- 250g de sucre
- 250g de patata o moniato
Decoració:
- ous
- pinyons
- coco
- membrillo
- ametlla a trossets
- cireres confitades
Elaboració:
- Es posen a bullir la patata o el moniato amb la pell.
- Després es treu la pell, es fa un puré sec amb una forquilla i es deixa refredar completament.
- Un cop la patata està freda, s’hi afegeix l’ametlla i el sucre i es fa una pasta que quedi ben lligada amb una cullera de fusta. Es pot acabar de barrejar amb les mans.
- És important no treballar-la massa, ja que sinó queda massa tova per fer els panellets.
- Llavors, jo embolico la massa amb film transparent, ben tapada i la deixo pel dia següent a la nevera.
- Després de deixar reposar la massa, ja toca fer els panellets:
De pinyons:
- Feu unes boles mitjanetes i les passeu per ou batut, i després les passeu pels pinyons.
- Les poseu a la safata del forn i els pinteu amb ou batut
D’ametlla:
- Feu el mateix que amb els de pinyons, els podeu fer rodons, allargats o en forma de mitja lluna.
De coco:
- Agafeu la mateixa quantitat de coco que de massa (jo ho solc fer amb cullerades)
- Barregeu bé fins que el coco estigui ben incorporat i llavors ja podeu fer les muntanyetes típiques de coco.
- Lis poseu una mica de farina a la part de baix i a la safata del forn
De cafè:
- Agafeu mitja culleradeta de cafè en pols i barregeu-lo amb la massa. No n’hi poseu massa perquè queda molt fort i després ningú se’ls menjarà 🙂
- Feu boletes i lis feu un tall al mig per simular un gra de cafè
De membrillo:
- Talleu tires finetes de membrillo
- Agafeu trossets de massa, aplaneu-los i poseu a dins el trosset de membrillo, tanqueu el farcellet i poseu un altre trosset de membrillo a sobre.
De cirera:
- Talleu les cireres confitades pel mig
- Feu boletes amb la massa una mica aixafades i poseu-hi al mig la cirera.
- Passeu per una mica de farina la part de baix del panellet.
Quan aneu a posar al forn els panellets recordeu:
- Pintar els de pinyons i ametlles amb ou batut.
- Tirar sucre normal o glaç per sobre de la resta dels panellets
- Els panellets es posen al forn bastant fort (entre 180º i 200º depenent del forn) uns 10 minuts, vigilant que no es cremin.
- Es treuen del forn i es deixen reposar.
- Si voleu fer-n’hi més quantitat, només cal que tingueu en compte que s’ha de posar el mateix de patata o moniato que de sucre i ametlla en pols 😉
I com us deia, millor fer-los un o dos dies abans de menjar-los… Estaran boníssims! 🙂
Reblogged this on Celler-Adocse.