Panellets!

Bon dia!

Aquest dimecres celebrem a casa la Castanyada i a més de menjar castanyes torrades, toca fer els típics panellets de la nostra terra. L’any passat ja vaig provar de fer-los i com que el resultat va ser molt bo, aquest any hi he tornat. Com que queden més bons si es mengen un dia o dos després d’haver-se fet, la massa la vaig fer diumenge i ahir dilluns els vaig posar al forn. Què us semblen? 🙂

Per si us voleu animar, són súper fàcils:

Ingredients:

Massa:

  • 250g ametlla molta
  • 250g de sucre
  • 250g de patata o moniato

Decoració:

  • ous
  • pinyons
  • coco
  • membrillo
  • ametlla a trossets
  • cireres confitades

Elaboració:

  1. Es posen a bullir la patata o el moniato amb la pell.
  2. Després es treu la pell, es fa un puré sec amb una forquilla i es deixa refredar completament.
  3. Un cop la patata està freda, s’hi afegeix l’ametlla i el sucre i es fa una pasta que quedi ben lligada amb una cullera de fusta. Es pot acabar de barrejar amb les mans.
  4. És important no treballar-la massa,  ja que sinó queda massa tova per fer els panellets.
  5. Llavors, jo embolico la massa amb film transparent, ben tapada i la deixo pel dia següent a la nevera.
  6. Després de deixar reposar la massa, ja toca fer els panellets:

De pinyons:

  1. Feu unes boles mitjanetes i les passeu per ou batut, i després les passeu pels pinyons.
  2. Les poseu a la safata del forn i els pinteu amb ou batut

D’ametlla:

  1. Feu el mateix que amb els de pinyons, els podeu fer rodons, allargats o en forma de mitja lluna.

De coco:

  1. Agafeu la mateixa quantitat de coco que de massa (jo ho solc fer amb cullerades)
  2. Barregeu bé fins que el coco estigui ben incorporat i llavors ja podeu fer les muntanyetes típiques de coco.
  3. Lis poseu una mica de farina a la part de baix i a la safata del forn

De cafè:

  1. Agafeu mitja culleradeta de cafè en pols i barregeu-lo amb la massa. No n’hi poseu massa perquè queda molt fort i després ningú se’ls menjarà 🙂
  2. Feu boletes i lis feu un tall al mig per simular un gra de cafè

De membrillo:

  1. Talleu tires finetes de membrillo
  2. Agafeu trossets de massa, aplaneu-los i poseu a dins el trosset de membrillo, tanqueu el farcellet i poseu un altre trosset de membrillo a sobre.

De cirera:

  1. Talleu les cireres confitades pel mig
  2. Feu boletes amb la massa una mica aixafades i poseu-hi al mig la cirera.
  3. Passeu per una mica de farina la part de baix del panellet.

Quan aneu a posar al forn els panellets recordeu:

  • Pintar els de pinyons i ametlles amb ou batut.
  • Tirar sucre normal o glaç per sobre de la resta dels panellets
  • Els panellets es posen al forn bastant fort (entre 180º i 200º depenent del forn) uns 10 minuts, vigilant que no es cremin.
  • Es treuen del forn i es deixen reposar.
  • Si voleu fer-n’hi més quantitat, només cal que tingueu en compte que s’ha de posar el mateix de patata o moniato que de sucre i ametlla en pols 😉

I com us deia, millor fer-los un o dos dies abans de menjar-los… Estaran boníssims! 🙂

2 comentarios en “Panellets!

Deja un comentario